Theorie

Vóórdat je praktijkexamen voor de personenauto (categorie B) kunt doen, moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen. Je kunt theorie-examen doen als je 16 jaar of ouder bent. Maar let op: het resultaat van het examen is slechts één jaar en 6 maanden geldig. Omdat je bij het praktijkexamen ook nog moet beschikken over een geldig examenuitslag is het beter om gelijktijdig je theorie- en praktijkopleiding te starten.
Vóór Let op: Je theorie-examen moet je zelf bij mijn.cbr.nl reserveren. Hulp nodig? Kijk hier de instructiefilm.

 Theorie-examen

Het theorie-examen bestaat uit 3 onderdelen:
1. Gevaarherkenning –  herkennen van gevaar en wat je moet doen in een situatie
2. Kennis – laten zien dat je feiten en regels kunt herkennen en benoemen
3. Inzicht – laten zien dat je regels kunt toepassen en juiste beslissingen kunt nemen
Voor het gewone theorie-examen heb je 30 minuten de tijd. Voor het theorie-examen met extra tijd en het individueel begeleide examen krijg je allebei 45 minuten. Deze 15 minuten extra tijd geldt niet voor het examenonderdeel gevaarherkenning.
Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden. Bij de onderdelen kennis en inzicht krijg je in totaal ook 2 testvragen.
Als je benieuwd bent hoe een theorie-examen bij het CBR in zijn gang gaat kijk dan hier de video van het CBR.

Theorie-leren met de PlanGo Leerling-App

Binnen mijn rijschool biedt ik je demogelijkheid om gratis je theorie te leren met behulp van de leerling-app van PlanGo. Hiermee heb je geen theorieboek of andere apps meer nodig: alles zit in de app. De complete theorie-opleiding zit gewoon in de app. Je neemt iedere dag een aantal hoofdstukken door met uitleg. De theoriestof bevat allemaal korte onderdelen zodat je in een paar minuten een onderdeel kan leren. Onderweg, in een tussenuur of thuis op de bank: overal kan je de theorie leren. Met de deeltoets checkt je of je de theorie begrepen hebt en weet toe te passen. In de opleiding zijn er 32 verschillende deeltoetsen met tientallen vragen. Je kunt je nóg beter voorbereiden op het CBR theorie-examen met de examentraining. Deze examens zijn exact zoals bij het CBR en bestaan uit gevaarherkenning, verkeersregels en verkeersinzicht. Leer je liever met een papieren theorieboek dan kan dat uiteraard ook bij mij. Zie ook de leerling-app.