Praktijk / Praktijkexamen

De meeste leerlingen vinden de praktijklessen leuk maar soms ook spannend. De eerste keer op de snelweg of bijvoorbeeld de eerste het Keizer Karelplein in Nijmegen oversteken, is voor velen een mijlpaal. De één heeft het liefst één les per week, de ander wil twee keer. Bij ons les je in blokken van 90 minuten. Dit om de lessen ook zo effectief mogelijk te kunnen gebruiken.
Uiteraard begin je in een omgeving waar je de beginselen van het autorijden rustig en veilig onder de knie kunt krijgen. Al doende leer je steeds meer gecompliceerde verkeerssituaties goed in te schatten en rij je uiteindelijk zelfstandig door iedere uitdagende situatie.

Hoeveel lessen heb ik nodig?

Het is heel moeilijk te zeggen hoeveel praktijklessen iemand nodig heeft voor het rijexamen. Dit is sterk afhankelijk van de persoon en je eigen gevoel voor het autorijden. Misschien ben je een natuurtalent, een gemiddelde leerling of heb je er iets meer moeite mee. Na een aantal lessen kunnen we je wel al een indicatie geven of de opleiding vlot zal verlopen of iets langer zal duren. Kijk hier voor een eerste indicatie van het aantal benodigde lessen.

Jouw inzet telt!

Om tijdens de rijlessen zo effectief mogelijk te kunnen rijden en te oefenen maakt autorijschool Dyane gebruik van een praktijkboek. Voorafgaand aan de rijles kun je alvast inlezen over wat we de komende les gaan behandelen en welke handelingen daarbij komen kijken. Ook is het praktijkboek handig om na de rijles alle handelingen nog eens rustig na te lezen. Verder is het praktijkboek voor jou en je ouders handig om te zien hoe ver je al gevorderd bent en welke lessen nog volgen voordat je het examen mag doen.

Toets of Praktijkexamen

Als je klaar bent voor een Tussentijdse Toets of Examen kunnen we deze voor jou bij het CBR aanvragen. Daarvoor dien je ons eerst te machtigen. Machtigen doe je op Mijn.cbr.nl met DigiD, jouw persoonlijke digitale legitimatie voor overheidsdiensten. Lees hier meer het machtigen met Digid.  Ons rijschool-registratienummer is 7108K5.
Als je benieuwd bent hoe een CBR-Praktijkexamen in zijn gang gaat kijk dan hier voor een leuke video van het CBR. En ben je misschien tot wat gespannen voor het examen? Lees hier dan de do’s en don’t om je goed voor te bereiden.

Wijziging praktijkexamen 2019

Met ingang van 25 maart 2019 zijn een aantal wijzigingen in het praktijkexamen doorgevoerd. Lees hier wat er veranderd is.

Rijgeschiktheid / Gezondheidsverklaring

Wil je je rijbewijs halen? Dan moet je theorie- en praktijkexamen doen én ook een gezondheidsverklaring invullen. Dit omdat het belangrijk is dat je gezond genoeg bent om aan het verkeer deel te nemen. Voor jezelf en andere weggebruikers. Een gezondheidsverklaring vul je zelf in, want het gaat om jouw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Je vult de verklaring in op Mijn.CBR.nl en betaalt deze via Ideal.
Als je één of meer vragen op de Gezondheidsverklaring met ‘ja’ beantwoordt, dan is een onderzoek door een arts nodig. We informeren je graag wat er bij dit traject komt kijken en hoe deze procedure loopt. Voor autisme en ADHD is altijd een medische keuring en een rijtest nodig.